WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pasta z pieczonego selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna i wyrazista w smaku pasta kanapkowa. Z pieczonego selera z czosnkiem i szczypiorkiem.

Pasta z pieczonego selera

Składniki:

Pasta z pieczonego selera

 

  • 1 duża bulwa selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego selera
Bulwę selera obieramy i kroimy w dość małe kawałki.

Ząbki czosnku dodajemy do selera, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w 200 stopniach, aż warzywo będzie bardzo miękkie i miejscami przypieczone.

Selera z czosnkiem przekładamy do miski, blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.