karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pasta z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybko i smacznie, doskonałe do ciemnego jak i jasnego pieczywa, majonez można oczywiście zastąpić jogurtem greckim jeżeli chcemy aby pasta była lżejsza

Pasta z soczewicy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z soczewicy

 

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1/2 cebuli białej
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odsączamy nadmiar wody, odstawiamy do ostygnięcia. Cebule obieramy ze skórki, myjemy a następnie kroimy w drobna kostkę, dodajemy do ostudzonej soczewicy, dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. Soczewice pozostawiam, w całości, ale można ją oczywiście rozdrobnić w tedy będzie to konsystencja prawdziwej pasty. Podajemy z pieczywem z dodatkiem np. pomidora.
Pasta z soczewicy
ugotowana soczewica cebula brak jeszcze majonezu
Pasta z soczewicy
pasta gotowa, z pomidorem można jeść ją bez dodatków