marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasta z szynki wieprzowej z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pasty z różnego rodzaju składników,np. mięsne, serowe, jajeczne można łączyć z niektórymi dodatkami,np. chrzan, sosy kanapkowe lub warzywa konserwowe jak groszek, fasolka czy kukurydza. Dziś będzie pasta z szynki gotowanej.

Pasta z szynki wieprzowej z czosnkiem

Składniki:

Pasta z szynki wieprzowej z czosnkiem

  • 1 kg. szynki gotowanej,
  • 5-6 pełnych łyżek majonezu kieleckiego,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego,
  • 2,5 łyżeczek soli,
  • ziele angielskie,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 l.wody,
  • główka czosnku,
  • cebulka prażona,
  • lub siekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Pasta z szynki wieprzowej z czosnkiem
Szynkę ugotować w osolonej wodzie w przeciągu godziny lub ponad, a następnie wyjąć na talerz i wystudzić. Pokroić mięso szynkowe na średnie kawałki i zemleć w maszynce elektrycznej do mięs i nie tylko. Sitko z szerokimi oczkami będzie odpowiednie do tej czynności. Czosnek obrać z łupin, a ząbki przecisnąć przez praskę do czosnku. Dodać parę pełnych łyżek majonezu kieleckiego i wymieszać z farszem szynkowym, doprawiając zmiażdżonym czosnkiem, łyżeczką curry i pieprzu kajeńskiego. Pastę można udoskonalić dodatkiem siekanego szczypiorku lub cebulki prażonej. Schłodzić przed podaniem w misce blaszanej. Podawać z pieczywem świeżym.