paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Pasta z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobra pasta do kanapek, idealna na pożywne śniadanie - soczewica to świetne źródło białka roślinnego.

Pasta z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z zielonej soczewicy

 

  • Zielona soczewica - 1 szklanka
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz
  • bazylia - świeża lub suszona
  • słonecznik - opcjonalnie

 

  • Bulion:
  • marchewka - 1 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • sól

Sposób przygotowania:

Pasta z zielonej soczewicy
Soczewicę ugotować w bulionie warzywnym. Kiedy będzie miękka i napęczniała - odcedzić. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek obrać , posiekać i dodać do cebuli. Połączyć soczewicę, cebulę i czosnek. Blendować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem. Dodać bazylię i słonecznik. Idealna do kanapek, wafli ryżowych i pieczywa chrupkiego.
Pasta z zielonej soczewicy
Smażymy cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem.
Pasta z zielonej soczewicy
Soczewica po ugotowaniu jest miękka i napęczniała.
Pasta z zielonej soczewicy
Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia - najlepiej wysokiego.
Pasta z zielonej soczewicy
Po zblendowaniu uzyskujemy gładką pastę z soczewicy.