Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pasta z żółtego grochu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasta z żółtego grochu przypomina mi grochówkę żołnierską, choć nie zawiera żadnych składników mięsnych.

Pasta z żółtego grochu

Składniki:

Pasta z żółtego grochu

 

  • 2 szkl żółtego grochu w połówkach
  • 2 średnie cebule
  • olej
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • ostra papryka (najlepiej wędzona)
  • czosnek świeży lub granulowany
  • ew .świeża pietruszka drobno posiekana

Sposób przygotowania:

Pasta z żółtego grochu
Groch opłukać, zalać wodą w większym garnku , a potem zostawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie gotować– pod koniec groch łatwo się przypala, dlatego w razie potrzeby uzupełnić wodę. Cebule drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanego grochu i wszystko razem zmiksować. Powstałą pastę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Nawet jeśli tuż po przyrządzeniu pasta będzie wydawać się nieco za rzadka, to i tak szybko zgęstnieje sama. Polecam wędzoną paprykę, dodaje ciekawego posmaku.