Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pasta ze słonecznika do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to dodatek do pieczywa , przystawka na zimno. Bardzo zdrowa i bez mięsna . Zamiast masła na śniadanie lub kolację. Zapraszam.

Pasta ze słonecznika do chleba Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta ze słonecznika do chleba

 

  • 1 i 1/2 szklanki słonecznika
  • 8 sztuk suszonego pomidora marynowanego w oleju
  • garść natki pietruszki lub koperku (posiekane)
  • 2-3 ząbki startego czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta ze słonecznika do chleba
Słonecznik namocz w zimnej wodzie na noc lub zalej wrzątkiem i zostaw na godzinę.

Po tym czasie odcedź słonecznik , przełóż do miski, dodaj pokrojone suszone pomidory , czosnek, koperek lub pietruszkę, albo jedno i drugie oraz sok z cytryny.

Wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę, jeżeli jest masa za sucha dodaj odrobinę wody. Teraz spróbuj , dodaj pieprz i sól do smaku. Smacznego. 
Pasta ze słonecznika do chleba
Namoczony słonecznik odcedź, umieść w misce i dodaj resztę składników
Pasta ze słonecznika do chleba
Zmiksuj blenderem wszystko dokładnie na gładką masę