monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasta jest lekka, pyszna, delikatna i trochę w stylu paprykarza szczecińskiego. Spokojnie można ją zjeść na kolację czy pierwsze śniadanie w pracy. Zapraszam:)

Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku

Składniki:

Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku

 

  • 1 mała puszka szprota w oleju – 60 g po odsączeniu
  • 50 g ryżu brązowego – waga suchego ryżu
  • 1 mała garść szpinaku świeżego – 50 g
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżeczki majonezu light
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku

ETAP 1:

Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku
Do miski przełożyć rybę i widelcem ją rozdrobnić.

Rybę z puszki dokładnie odcedzić z oleju, najlepiej dostawić na kwadrans na sicie.

Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku z dodatkiem kurkumy. Odcedzić i dokładnie ostudzić.
Sprawiony szpinak drobno pokroić.

"Suchą" rybę przełożyć do miski, widelcem ją rozdrobnić.

ETAP 2:

Pasta ze szprota, ryżu i szpinaku
do ryby dodać zimny ryż i posiekany szpinak

Dodać ryż oraz posiekany szpinak. cebule drobno pokroić i dodać do pozostałych składników. Dodać majonez, pieprz i dokładnie wymieszać.

Odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Smacznego!

Tagi:

ryba pasta