LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pasternak po mazursku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały dodatek do dań mięsnych.

Pasternak po mazursku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasternak po mazursku

 

  • pasternak 2-3 korzenie
  • ziemniaki średniej wielkości 3
  • przyprawa "jarzynka" 1 łyżeczka
  • sól
  • mleko 125 ml
  • okrasa ( masło, słoninka itp.)

Sposób przygotowania:

Pasternak po mazursku
Korzenie pasternaku i ziemniaki oczyścic, umyc, pokroic na małe cząstki, zalac w garnku wrzącą wodą, posolic i ugotowac do miękkości. Odcedzic. Zagrzac mleko, dodac do ugotowanych warzyw. Posypac łyżeczką przyprawy "jarzynki" i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Okrasic masłem, smażoną cebulką, słoninką lub kiełbaską (np. salami). Posypac koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego.
Pasternak po mazursku
Korzenie pasternaku do potrawy po mazursku.
Pasternak po mazursku
Gotowanie w osolonym wrzątku pasternaku z ziemniakami.

Tagi:

przyprawy