Pasty do kanapek - zrób to sam!

  • 1

Masz ochotę na kanapkę inną niż zwykle? Wypróbuj kilka sprawdzonych pomysłów na smaczne i zdrowe pasty!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pasty do kanapek - zrób to sam!
fot. Fotolia

W moim domu mamy kilka sprawdzonych przepisów na pasty do kanapek. Ten dodatek znika z lodówki o wiele szybciej, niż wędlina czy ser. Idealnie pasują na śniadanie, kolację, a także na niezapowiedzianą wizytę znajomych.

Ich zaletą jest to, że można je serwować zarówno na chlebie, jak i bułkach, a także krakersach, czy sucharkach. Oczywiście sklepowe półki aż uginają się od gotowych past, jednak takie zrobione w domu pozbawione są konserwantów i polepszaczy smaku. Mówiąc krótko - są smaczne i zdrowe.

Przydatnym narzędziem do robienia past jest zdecydowanie blender. Dzięki niemu uzyskamy idealną konsystencję, bez grudek. Jeśli dopiero rozważamy zakup tego urządzenia, zainwestujmy w sprzęt z pojemnikiem i nożami do szatkowania.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, to chyba najbardziej popularna i najbardziej lubiana wersja - do jej przygotowania potrzebujemy 4 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżki majonezu, pół pęczka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Rozdrabniamy jajka w blenderze lub widelcem, dodajemy majonez, szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pasta z wędzonej makreli, jajek i pora jest równie smaczna. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 średniej wielkości makrelę, posiekaną, białą część pora, 2 ugotowane na twardo jajka, 3 łyżki majonezu oraz przyprawy do smaku. Zamiast majonezu możemy dodać łyżkę śmietany, lub koncentrat pomidorowy. Makrelę należy dokładnie obrać z ości i oddzielić mięso od skóry. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, a całą masę na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Pasta orientalna z kurczaka to ciekawa propozycja, którą robię zawsze, gdy zostanie mi np. kawałek piersi z obiadu. Można też wykorzystać kurczaka gotowanego, np. z zupy. Smak jest podobny, a resztki się nie marnują. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście kurczaka, ananasa - na całą pierś wystarczy jeden plasterek - chyba, że ktoś preferuje wersję bardziej słodką, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki jogurtu naturalnego i koniecznie curry.

Pierś należy zblendować razem z plasterkiem ananasa, następnie trzeba dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec curry, pieprz i sól. Tę pastę można dodawać także do sałatek, jako dressing, jeśli dodamy więcej rzadkiego jogurtu.