Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Paszteciki a'la szczecińskie z parówką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealnie smakują na ciepło z ulubionym sosem, jako przekąska, czy również samoistny posiłek. Znikają także już zimne, ale nadają się do podgrzania.

Paszteciki a'la szczecińskie z parówką

Składniki:

Paszteciki a'la szczecińskie z parówką

Około 10 sztuk w zależności od wielkości:

Dodatkowo:

  • 10 parówek

Ponadto:

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Paszteciki a'la szczecińskie z parówką
Drożdże należy wkruszyć do niewielkiej miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 50 ml ciepłego mleka/wody i 1 łyżką mąki.

Całość odstawić w ciepłe - miejsce mniej więcej na 15 minut, aby rozczyn stał się puszysty jak pianka.

Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mleka/wody, mąkę, sól i jajka.

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wlać przednio roztopione i już ostudzone masło.

Ciasto porządnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.

Podrośnięte ciasto cienko rozwałkować i podzielić na 10 prostokątnych części.

Każdym kawałkiem owinąć parówkę.

Tak przygotowane kiełbaski ponownie przykryć i odstawić na 10 minut.

Paszteciki smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu - przez kilka minut z obu stron.

Odsączyć na ręczniku kuchennym.