BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Paszteciki drożdżowe na chińską nutę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mogą stanowić dodatek do zupy, lub stanowić samodzielna przekąskę. Można je zabrać jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Paszteciki drożdżowe na chińską nutę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paszteciki drożdżowe na chińską nutę

 

 

  • farsz:
  • około 30 dag mięsa mielonego
  • około 10 cm kawałek pora (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 duże garście mrożonki chińskiej
  • garść pokrojonej kapusty pekińskiej
  • pół papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz papryka ostra i słodka
  • imbir
  • olej
  • przyprawa do pizzy lub inna ulubiona przyprawa ziołowa

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe na chińską nutę
Drożdże rozkruszam i dodaję do śmietany. Mieszam i zostawiam aż się rozpuszczą. Do miski wsypuje mąkę, dodaję szczyptę soli, miękką margarynę , roztrzepane jajko i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuje odrobina mąki. Formuje kulę i zostawiam w misce do wyrośnięcia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju. Podsmażam mięso. Następnie dodaję mrożonkę chińską . Pora kroje w kostkę lub słupki, paprykę również w kostkę, Czosnek drobno siekam. Marchew ścieram na tartce. Kolejno dodaję te warzywa na patelnię. Wszystko razem lekko podsmażam. na koniec dodaję poszatkowaną kapustę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, tartym imbirem i paprykami. Ciasto dzielę na dwie części , każda rozwałkowuje i dzielę na kwadraty. Nakładam po łyżce farszu. Zwijam tak by łączenie wychodziło na dole. Smaruję roztrzepanym jajkiem, część pasztecików posypuje przyprawą. Piekę na złoto w piekarniku w temp 180 st.
Paszteciki drożdżowe na chińską nutę
ciasto trzeba rozwałkować i podzielić na kwadraty
Paszteciki drożdżowe na chińską nutę
na każdy kwadracik nakładam po łyżce farszu