pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki francuskie na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne paszteciki na przekąskę

Paszteciki francuskie na kapuście

Składniki:

Paszteciki francuskie na kapuście

 

  • paszteciki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 300g podgrzybków lub innych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego
  • sól, pieprz, papryka słodka

 

  • Kapusta:
  • 1 mała kapusta włoska
  • 1 garść orzechów włoskich i słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól, pieprz, curry

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki francuskie na kapuście
Paszteciki: 1.Na patelni podgrzewamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, 2.do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, smażymy dalej i dodajemy mąkę i mleko, 3.doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, sosem sojowo-grzybowym i pokrojoną natką pietruszki, 4.odstawiamy do ostygnięcia. 5.Ciasto francuskie kroimy na kwadraty napełniamy wystudzonym farszem i sklejamy w trójkąciki,6.blachę smarujemy masłem, posypujemy mąką i układamy paszteciki, 7.pieczemy je w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni Celsiusza przez 15 min Kapusta: 1.Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie 5 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, 2.wrzucamy kapustę do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie i słonecznik, 3.polewamy olejem i octem, dodajemy sól,pieprz i curry do smaku, 4.mieszamy i odstawiamy na kilka min do lodówki. Kapustę kładziemy na talerz, a na niej układamy paszteciki