madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco. Idealny dodatek do barszczu, ale wyśmienite jako samodzielna przekąska.

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami

Składniki:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami

Farsz

Ciasto

Sposób przygotowania:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami

ETAP 1:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami
Piórka z cebuli szklimy na rozgrzanym oleju

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Szklimy ją na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Dodajemy je do zeszklonej cebuli i smażymy razem kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.

ETAP 3:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i jajko, dodajemy sypkie składniki oraz śmietanę i wodę. Wszystkie składniki wyrabiamy razem aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.

ETAP 4:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami
Na rozwałkowanym cieście układamy farsz .

Wyrobione ciasto dzielimy na pól i rozwałkowujemy na prostokąty o grubości 3 milimetrów. Nakładamy wzdłuż farsz z pieczarek i zawijamy tak aby składanie było pod spodem. Kroimy nożem na kawałki o wybranej przez siebie długości.

ETAP 5:

Paszteciki krucho- drożdżowe z pieczarkami
Wierzch pasztecików smarujemy jajkiem

Pokrojone paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż sie ładnie zarumienią.