jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Paszteciki wegańskie z cieciorką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne paszteciki wegański do barszczyku lub do przekąszenia.

Paszteciki wegańskie z cieciorką.

Składniki:

Paszteciki wegańskie z cieciorką.

 

  • 300g mąki uniwersalnej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oliwy extra v.
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 200ml letniej wody
  • 200 ml zakwasu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 pieprz czarny do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki wegańskie z cieciorką.
Do miseczki wlewamy wodę, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i pół szklanki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (zakwas,mąkę pszenną i pełnoziarnistą,sól) - wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 2 łyżkach oliwy szklimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy czosnek. Zestawiamy z ognia, dodajemy cieciorkę i pozostała oliwę - miksujemy razem na gładką masę. Tak powstałą pastę do nadziewania doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Posypując mąką rozwałkowujemy ciasto, kroimy je na prostokąty. Nadziewamy ciasto pastą z cieciorki, zlepiamy brzegi i układamy na blaszce. Pozostawiamy paszteciki do wyrośnięcia (ok 15 minut), smarujemy je oliwą lub posłodzoną wodą i pieczemy na złocisty kolor. Podawajemy je jeszcze ciepłe do wegańskiego barszczu.