wodna

wodna

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Paszteciki wg wodna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paszteciki mięsne w sam raz na raz :)

Paszteciki wg wodna

Składniki:

Paszteciki wg wodna

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • odrobina mleka,
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:

Paszteciki wg wodna
Ciasto: Letnie mleko mieszamy z łyżką cukru i drożdży, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn oraz roztrzepane jaja, a następnie rozpuszczoną, nad gorącą wodą, margarynę, dodajemy sól. Formujemy w ładną, gładką kulę i odstawiamy na około godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie robimy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy parę minut i dodajemy mięso, wszystko smażymy na wolnym ogniu, Doprawiamy i dodajemy odrobinę bułki tartej. Farsz przekładamy do głębokiego talerza, gdy wystygnie wbijamy do niego 2 jaja i dokładnie mieszamy. Dzięki temu, przy krojeniu, mięso nie będzie uciekać ze środka. Gdy ciasto urośnie wykrawamy prostokąty 5 cm x 7 cm lub o dowolnie preferowanej wielkości. W gotowe kawałki nakładamy farsz, zawijamy w rulonik i układamy we wcześniej przygotowanej blaszce. Paszteciki smarujemy mlekiem i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcie i pieczemy kolejne 20 minut. Można je podawać do obiadu lub jako pyszną przekąskę do napoju. Smacznego!