Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Paszteciki wigilijne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek.Idealne do świątecznego barszczu .

Paszteciki wigilijne

Składniki:

Paszteciki wigilijne

Ciasto

 

  • Dodatkowo;
  • ok. 1 kg farszu z kapusty i grzybów
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Paszteciki wigilijne
Wyrabiamy rozczyn rozcierając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem odrobiny tzn łyżeczki mąki i cukru. Pozostałą mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski .Dodajemy jajka. Mieszamy delikatnie. Łączymy wyrośnięty rozczyn z drożdży z resztą składników.

Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość . Następnie dzielimy je na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na w miarę równy prostokąt. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek. Kroimy na 2 cm kawałki.

Układamy na blaszce .Smarujemy rozmąconym białkiem. Zostawiamy na 10 minut.

Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C.