joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Paszteciki z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Paszteciki z ciasta francuskiego to propozycja dla zabieganych i dla tych, którzy nie mają ręki do ciasta drożdżowego. Są równie smaczne jak te tradycyjne.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki:

Paszteciki z ciasta francuskiego

składniki:

  • płat ciasta francuskiego 275g
  • 500g kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • garść grzybów suszonych
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

 

  • jajko do posmarowania
  • kminek do posypania

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciasta francuskiego
Grzyby moczyć w wodzie ok 1 godziny w szkl. wody i gotować ok 1 godziny. Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wody i zagotować.

Odcedzić i ponownie zalać niewielką ilością wody. Dodać pokrojone grzyby wraz z woda w której się moczyły, przyprawy, posiekaną i usmażoną cebulkę.

Całość dusić do miękkości ok 40 minut. Gdy to konieczne, odparować z nadmiaru wody. Kapustę ostudzić i usunąć ziele ang. i liście laurowe. Płat ciasta francuskiego przeciąć wzdłuż na 2 płatu. Wzdłuż każdego na środku ułożyć farsz. Zwinąć w rulony.

Nacinać niewielkie romby, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 min w 190 st. Podawać z barszczem czerwonym.