femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Paszteciki z farszem mięsnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Któż z nas nie lubi czerwonego barszczu, do którego zagryzamy pyszne, rumiane wręcz złote paszteciki. Niesamowicie aromatyczne i chrupiące. Dziś ja przedstawiam Wam swój przepis.

Paszteciki z farszem mięsnym

Składniki:

Paszteciki z farszem mięsnym

Składniki ciasto :

Składniki na farsz :

  • 2 udka z kaczki ( można również użyć porcji rosołowej, wg uznania )
  • cebula
  • olej
  • do smaku : majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paszteciki z farszem mięsnym
Do gorącej wody włożyć umyte udka z kaczki i na wolnym ogniu gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu mięso odstawić do wystudzenia.

Mleko podgrzać i wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier. Następnie do tego rozczynu przesiać mąkę, wbić 2 jajka i żółtko ( białko zostawić do smarowania pasztecików) i za pomocą łyżki/dłoni wyrobić na gładką masę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie wystudzone mięso obrać od kości i zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Gdy cebula będzie podsmażona dodać do niej zmielone mięso, przez chwilę podsmażać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować na prostokąt i krajać paski o szerokości 5 cm. Paski te należy posmarować przygotowanym farszem, złożyć na pół, zlepić i pod skosem odkrawać paszteciki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem, smarować białkiem za pomocą pędzla i piec na złoty kolor.

Podawać jako dodatek do czerwonego barszczu.