Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pięknie wyglądają, pasują do świątecznego stołu, ale mogą także być pysznym, codziennym dodatkiem do zup.

Paszteciki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

  • Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 15-20 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania ciasta
  • nasiona czarnuszki

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Na dzień przed gotowaniem moczę grzyby w 1,5 szklanki wody. Po odcedzeniu ( następnego dnia) zalewam tą wodą kapustę , dodaję liście laurowe i gotuję przez 30 minut. Obieram cebule i kroję je w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami oleju, smażę do zeszklenia. Grzyby siekam drobno, dodaję do cebuli, a potem do odcedzonej kapusty.Dodaję posiekany czosnek, doprawiam całość solą i pieprzem, dolewam 3 łyżki oleju i duszę pół godziny. Ciasto kroję na paski szerokości 10 cm, delikatnie zaznaczam środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu. Na drugiej połowie robię nacięcia ( 5) jak na zdjęciu. Brzeg smaruję wodą, sklejam . Przekładam przecięte paski ( wg zdjęcia). Smaruję paszteciki mlekiem i piekę ok.20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Zaczynamy od pocięcia ciasta na paski i nałożenia farszu
Paszteciki z kapustą i grzybami
Składamy, sklejamy, i zaczynamy przeplatać :)
Paszteciki z kapustą i grzybami
To nie jest trudne, szybko można dojść do wprawy
Paszteciki z kapustą i grzybami
Jeszcze tylko trzeba posmarować mlekiem i posypać czarnuszką - i do piekarnika :)