Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Paszteciki z kapustą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inna wersja tradycyjnych pasztecików. Farsz można z powodzeniem wykorzystać również do pierogów.

Paszteciki z kapustą i mięsem

Składniki:

Paszteciki z kapustą i mięsem

 

  • ciasto drożdżowe:
  • 60 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 4 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru
  • 8 dag tłuszczu

 

  • farsz:
  • 40 dag gotowanego mięsa
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • sól, pieprz
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i mięsem
Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i i 6 łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jaja, żółtko i pozostałe mleko. Osolić, zagnieść ciasto. Wlewać roztopiony przestudzony tłuszcz, wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Farsz: Kapustę opłukać i gotować do miękkości. Ostudzić, dokładnie odcisnąć, następnie drobno posiekać. Mięso zmielić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, dodać mięso i posiekaną kapustę. Przyprawić.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. W odległości ok. 4-5 cm od brzegu układać wzdłuż farsz. Zawinąć w rulonik, odciąć od reszty ciasta. Odcinać skośnie paszteciki o długości ok. 5-6 cm (tak jak kopytka). Posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni C.