cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska Jane Austen

Paszteciki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie na listopad

Paszteciki z mięsem

Składniki:

Paszteciki z mięsem

 

  • 20 dag kruchego ciasta
  • jajko do posmarowania
  • 15 dag gotowanej wołowiny lub kurczaka bez kości i chrząstek
  • 15 dag obgotowanych plastrów chudego boczku bez skóry
  • 1 łyżka siekanego łoju wołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno starta skórka z ? cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 2,5 dag drobno pokrojonych pieczarek
  • 3 łyżki sosu z białego wina

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem
Zagnieć kruche ciasto, grubo rozwałkuj, wytnij cząstki wielkości łyżki, na cal głębokie. Weź cielęciny na tyle, by wypełnić foremkę, tyle samo boczku i łoju wołowego, drobno pokrój, posól, popieprz, daj trochę ziół dla aromatu. Przełóż do rondelka, mieszaj żywo, dodawszy kilka pokrajanych grzybków, przez osiem albo dziesięć minut. Nadziej paszteciki i przykryj ciastem, posmaruj żółtkiem i upiecz. (H.G. 1796, fac. 1971, s. 144)



 Najpierw przygotuj foremki z ciasta. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość trzech milimetrów i weź dwie trzecie do wypełnienia niewielkich foremek na babeczki (albo form do muffinów). Z reszty ciasta wytnij kółka, które posłużą do przykrycia babeczek, i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Ułóż foremki i pokrywki (te dodatkowo na papierze do pieczenia) na blasze i upiecz na złoty kolor (foremki piecz „z wkładem”, najlepiej z ziaren fasoli — tłum.). Odstaw na bok.

Przygotuj nadzienie: zmiel cielęcinę lub kurczaka razem z boczkiem. Przełóż wraz z resztą składników na niedużą patelnię i wymieszaj. Podgrzewaj do chwili, gdy pieczarki zmiękną, a sos się zagęści. Napełnij nadzieniem foremki z ciasta, nałóż przykrywki i podawaj natychmiast.

Do przygotowania sosu winnego wykorzystaj przepis na „Śliczną potrawę z jajek”, lecz nie dodawaj szalotek.

Jeżeli planujesz przyjęcie albo piknik, upiecz zawczasu babeczki i przykrywki. Przygotuj nadzienie, lecz napełnij nim foremki z ciasta dopiero wtedy, gdy zupełnie wystygnie.



Przepis na 8 - 10 sztuk