KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Paszteciki z nadzieniem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paszteciki z kapustą i grzybami są powszechnie znane. Te ze szpinakiem mniej a szkoda, bo równie smaczne a nawet zdrowsze! Polecam!

Paszteciki z nadzieniem szpinakowym

Składniki:

Paszteciki z nadzieniem szpinakowym

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z nadzieniem szpinakowym
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i gotujemy. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ziemniaków. Kolejnym składnikiem jest miękkie masło, które również dodajemy do ziemniaków.Rozmrożony szpinak odcedzamy i szatkujemy. Przy pomocy odrobiny masła lub oliwy z oliwek musimy teraz zeszklić posiekaną drobniutko cebulę. Do złotej cebulki dorzucamy szpinak i duśmy chwileczkę. Całość doprawiamy czosnkiem granulowanym, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą a następnie studzimy. Wystudzony szpinak łączymy z drobniutko pokruszonym serem.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy małe prostokąty. NA środek nakładamy farsz szpinakowy i zawijamy w kopertkę. Rogi skleimy przy pomocy rozbełtanego żółtka i łyżki gorącej wody. Smarujemy również wierzch aby paszteciki ładnie się zarumieniły. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i paszteciki pieczemy przez około 30 minut. Smacznego!