katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Paszteciki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Paszteciki z podwójnie grzybowym farszem z dodatkiem kiszonej kapusty i cebulki.Doskonale smakują z czerwonym barszczykiem.Mogą gościć na wigilijnym i świątecznym stole.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z pieczarkami

 

  • na farsz

 

 

  • na ciasto

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczarkami
Przygotowujemy ciasto na paszteciki,Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pokrojoną margarynę.Wszystko razem siekamy . Dodajemy żółtka i drożdże rozmieszane ze śmietaną i cukrem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 60 min. Cebulę obieramy i drobno kroimy następnie i lekko przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy kapustę i rozkruszone suszone grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Pieczarki jeśli trzeba obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnię i dusimy aż odparuje się sok który powstał. Solimy i dodajemy kopiastą łyżkę masła i chwilę jeszcze dusimy. Następnie musimy dodać jedną albo dwie łyżki tartej bułki . Dodajemy też kapustę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki .Rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na paski szerokości ok 12cm. Nakładamy na środek paska farsz i zlepiamy ciasto nad farszem. Odwracamy i kroimy na kawałki ok 6 cm długości.Układamy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach aż paszteciki będą rumiane.