luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Zawsze udane ciasta drożdżowe

Paszteciki z pieczarkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Takie troszkę inne szybkie paszteciki - kiedyś zrobiłam na kolację

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z pieczarkami

 

 

  • Nadzienie
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczarkami
Śmietanę rozmieszać z cukrem i drożdżami ..Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Przygotować farsz; Cebule posiekać podsmażyć na oleju i dodać drobno pokrojone pieczarki , Usmażyć .. przyprawić solą i pieprzem dodać natkę i wymieszać.. Ciasto wałkować cienko pokroić na kwadraty kłaść łyżeczkę pieczarek i przykrywać kratką z ciasta, (wykonaną specjalnym radełkiem lub zwykłą kratką z paseczków).. nadmiar ciasta odciąć.. odstawić na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik .. Piec w temp 175°C na rumiany kolor.. pod koniec pieczenia wyjąć i posmarować rozmąconym białkiem jajka .. jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika. Podawać z czerwonym barszczykiem.