EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Paszteciki z pieczarkami i serem mozzarella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Inna wersja pasztecików z pieczarkami. Moich bliskich przestały już cieszyć te "tradycyjne" więc dodałam do nich ser mozzarella i czyni cuda. Smak jest rewelacyjny.

Paszteciki z pieczarkami i serem mozzarella

Składniki:

Paszteciki z pieczarkami i serem mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z pieczarkami i serem mozzarella
Mąkę, proszek do pieczenia, masło, śmietanę, żółtka i szczyptę soli szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówkę na godzinę. Pieczarki myjemy, przebieramy i odcinamy uszkodzone nóżki. Każdą kroimy na 4 części. Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na maśle, aż staną się miękkie. Odstawiamy aby ostygły. Ser mozzarella odsączamy, rozkruszamy widelcem. Ostudzone pieczarki mieszamy z serem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na cienki placek. Kroimy wykrajaczem paski szerokości 5cm i długości 10cm. Na środku rozkładamy farsz, brzegi sklejamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Na nim rozkładamy paszteciki, smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy maksymalnie 10minut aż się ładnie zarumienią.