Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i soczewicą są wspaniałym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić na 1 godzinę w temp pokojowej. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z cebulą, poddusić. Dodać ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać, ostudzić. Następnie dodać pół jajka i bułkę tartą, wymieszać. Ciasto wyjąć z papieru, brzegiem układać wałek z farszu, zawinąć ciastem, odciąć. Pokroić na kawałki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Posmarować pozostałym jajkiem, posypać sezamem. Włożyć do nagranego do 200 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Pieczarki z cebulą podsmażyć na rozgrzanej oliwie
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Połączyć z soczewicą doprawić do smaku wymieszać
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Brzegiem ciasta ułożyć wałek z farszu zawinąć pokroić na kawałki
Paszteciki z soczewicą i pieczarkami
Ułożyć na blaszce posmarować jajkiem i posypać sezamem