lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Paszteciki ze schabu pieczonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Czasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić. Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce.

Paszteciki ze schabu pieczonego Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Paszteciki ze schabu pieczonego

Ciasto drożdżowe

Farsz:

  • schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu)

 

 

  • 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Paszteciki ze schabu pieczonego

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej suche drożdże i sól. Mieszamy składniki. Rozpuszczamy margarynę i lekko ciepłą dodajemy do składników suchych. Jajo roztrzepujemy i dodajemy na przemian ze śmietaną. Całość miksujemy kolo 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę ( jak masz chłodniej w mieszkaniu to na 2 godziny ).
Po wyrośnięciu ciasta odgazowujemy je na macie silikonowej najlepiej, ciasto jest elastyczne i delikatne po prostu idealne. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, farsz nakładaj w po długości i zwijaj w rulonik. Pokrój na mniejsze porcję, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut, posmaruj rozbełtanym jajem, wstaw do nagrzanego pieca do 200 st. Zmniejsz temp do 180 i piecz 25 minut, sprawdź patyczkiem czy to już. Czasem szybciej się dopiekają.

Wykonanie farszu:

Schab mielimy na średnich oczkach. Czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do schabu, mieszamy. Wlewamy bulion ciepły i nadal mieszamy, farsz jest elastyczny i wilgotny .

Paszteciki ze schabu pieczonego
Schab mielimy na średnich oczkach . Czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do schabu, mieszamy.
Paszteciki ze schabu pieczonego
Wlewamy bulion ciepły i nadal mieszamy, farsz jest elastyczny i wilgotny .
Paszteciki ze schabu pieczonego
Sklądniki suche i mokre łączymy ze sobą . Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
Paszteciki ze schabu pieczonego
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, farsz nakładaj w po długości .
Paszteciki ze schabu pieczonego
Ciasto z farszem zwijaj w rulonik
Paszteciki ze schabu pieczonego
Pokrój na mniejsze porcję, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Paszteciki ze schabu pieczonego
Posmaruj rozbełtanym jajem, wstaw do nagrzanego pieca do 200 st . Zmniejsz temp do 180 i piecz 25 minut, sprawdź patyczkiem czy to już . Czasem szybciej się dopiekają.