ewaeu

ewaeu

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet jest bardzo dobry i zdrowy. Polecam. Może być dodatkiem do pieczywa , albo po prostu podany z sałatą.

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

 

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 4 spore marchewki
  • cebula cukrowa
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • pieprz młotkowany z kolendra
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

ETAP 1:

Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojona w kostkę cebulkę. Zeszklić.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i dusić kilka minut pod przykryciem.

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Przestudzić.

Soczewice ugotować do miękkości ( szklanka soczewicy na 2 szklanki wody, gotowanie ok 10 min ) .

Soczewice rozgnieść widelcem i dodać zawartość patelni. Dodać jajka i dokładnie wyrobić.

Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 60 min. Wystudzony pasztet kroić na plastry.

Podawać np. z rukolą. Smacznego.

Paszter z czerwonej soczewicy i marchewki
Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki