s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pasztet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienity pasztet - dobry na każdą okazję:)

Pasztet

Składniki:

Pasztet

 

  • 3/4 kg wołowiny
  • 1/4 kg podgardla
  • 1/4 kg wątroby wieprzowej
  • 1/4 kg brzucha
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1 czerstwa bułka (można użyć również buki tartej)
  • sól, majeranek, tymianek, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet
1.Wołowinę, podgardle i brzuch gotujemy z włoszczyzną około
1,5 godziny;
2.Ugotowane mięso, wątróbkę, włoszczyznę ( z wyjątkiem pora) mielimy
3 razy. Po pierwszym zmieleniu dodajemy przyprawy do smaku, cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę , żółtka.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie ze zmieloną masą.
4.Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Masę mięsną umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.