jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Pasztet aromatyzowany boczniakiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienity pasztet w którym wykorzystałam mięso z rosołu i nóżki boczniaków zbyt twarde do smażenia.

Pasztet aromatyzowany boczniakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet aromatyzowany boczniakiem

 

  • mięso mieszane obrane z rosołu (około 2 szklanek)
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • ogonki boczniaków (około 100g)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet aromatyzowany boczniakiem
Wątróbki moczymy w mleku kilka godzin wcześniej. Obieramy cebulę i czosnek. Obieramy mięso z kostek.Płuczemy wątróbki z mleka. Mielimy obrane mięso razem z ogonkami grzybów, cebulą, czosnkiem i surową wątróbką dwu lub trzykrotnie. Dodajemy jaja, bułkę tartą, pietruszkę i pieprz ziołowy. Doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy dokładnie.



Wykładamy masę do foremki silikonowej lub metalowej wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą. Nakrywamy foremkę folią aluminiową, by pasztet zbytnio się nie wysuszył. Zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 40 minut w zależności od kształtu foremki.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, by przyrumienić górę pasztetu.Pasztet jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa.
Pasztet aromatyzowany boczniakiem
Obieramy mięso z rosołu z kostek i mielimy.
Pasztet aromatyzowany boczniakiem
Mielimy obrane mięso razem z ogonkami grzybów, cebulą, czosnkiem i surową wątróbką dwu lub trzykrotnie.
Pasztet aromatyzowany boczniakiem
Dodajemy jaja, bułkę tartą, pietruszkę i pieprz ziołowy.
Pasztet aromatyzowany boczniakiem
Wykładamy masę do foremki silikonowej lub metalowej wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką tartą.