superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Pasztet domowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli pasztet to tylko domowy. Wiemy co jest w naszym pasztecie i sami dobieramy rodzaj i jakość produktów.

Pasztet domowy

Składniki:

Pasztet domowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet domowy
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy przyprawy : ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ponad godzinę i dodajemy umytą wątróbkę. Zostawiamy na gazie jeszcze 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Ugotowane mięso wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach razem z namoczonymi wcześniej bułkami.

Do masy mięsnej wbijamy jajka i wyrabiamy ręcznie napowietrzając . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy nieco wywaru w którym gotowało się mięso aby pasztet był bardziej wilgotny.

Piekarnik nagrzewamy do 180. Masę mięsną przekładamy do foremek i pieczemy około 60 minut.