PREZES_oz

PREZES_oz

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pasztet domowy z suszona sliwka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mozna go zrobic z suszona sliwka lub gotowanym jajkiem - Jest dobry w obu wersjach

Pasztet domowy z suszona sliwka

Składniki:

Pasztet domowy z suszona sliwka

 

  • 1 kg. wieprzowiny
  • 1 kg. kurczaka
  • 0.5 kg. wolowiny przerosnietej
  • 0.5 kg watrobki drobiowej
  • 2 marchewki
  • kawalek pora
  • 1 pietruszka duza
  • kawalek selera
  • 6 lisci laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • plaska lyzeczka piepszu mielonego
  • vegeta do smaku
  • ............................................................
  • 2 duze cebule
  • 2 pszenne bulki ( moze byc bagietka )
  • 5 jajek
  • 1 lyzeczka czubata galki muszkatulowej
  • 1 lyzeczka majeranku
  • 1 lyzeczka natki pietruszki lub peczek posiekanej same listki
  • 1 lyzka mielonego czarnego pieprzu ( wedlug smaku )
  • bulka tarta
  • 5 dkg smalcu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet domowy z suszona sliwka
Wieprzowine , kurczaka , wolowine myjemy , zalewamy woda i gotujemy.Po zagotowaniu zbieramy nieczystosci z tafli rosolku. Wkladamy marchew ,pora , selera, pietruszke, lisc laurowy , ziele angielskie i lyzeczke piepszu oraz vegete - na wolnym ogniu gotujemt do rozgotowania ( ok.2-3 godz.) Po ugotowaniu wyjmujemy mieso z rosolu do ostygniecia natomiast szklanka rosolu zalewamy pokruszone bulki a w oddzielnym rondelku watrobke zalac wrzacym wywarem (od 0.5 do 1 litra) i parzyc 5-6 min.Wyjac ostudzic Po ostudzeniu, miesa, warzywa z wywaru, oraz cebule,namoczone bulki i wotrobke zmielic 2 razy na srednim i najmniejszym sicie. Do zmielonego farszu dodac galke,majeranek,pietruszke nac,pieprz, sol lub vegete do smaku oraz roztrzepane jajka i wywar z parzonej watrobki nie wiecej niz 0.5 l. Calosc dobrze wyrobic reka do momentu az zacznie odchodzic od reki.Jesli masa jest zbyt kleista podsypac bulka tarta i wyrabiac do wspomnianego momentu. Foremki wysmarowac smalcem opruszyc bulka tarta. Mase przekladac do foremek. Jesli chcemy pasztet z jajkiem lub sliwka nalezy wypelnic foremki do polowy-wyrownac. poukladac jajka lub sliwki i przykryc delikatnie druga polowa farszu - wyrownac powierzchnie. Piec ok.90 min w temperaturze 180 - 200*C do zlocisto-brazowego koloru. Podawac na zimno jako przekaske lub zakaske. S M A CZ N E G O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!