SUPERPRZEPIS

Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty Więcej zdjęć (5)

Najprostszy pasztet jaki robię . Można go robić na raty nie jako przy okazji innych potraw i gromadzić mięso , a potem tylko upiec pasztet .

Składniki:

Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty

 

  • ugotowane mięso ( bez skór ) obrane z 2 porcji rosołowych (1 kg surowych porcji )
  • 1 kg mięsa od szynki upieczonego ( z sosem z pieczenia ok. 1/2 szklanki )
  • 0,3 kg wątróbki drobiowej usmażonej
  • ½ kg boczku upieczonego ( z tłuszczem od pieczenia ok. 1/2 szklanki )
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1 pietruszka ugotowane
  • 1/8 małego selera ugotowane
  • 2 grzybki suszone ugotowane
  • ½ utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty
Wyjaśnię jak u mnie wygląda takie przygotowanie składników na raty . Porcje rosołowe 1 kg to są mniej więcej 2 całe korpusy . Gotuję na nich wcześniej 1 zupę dokładając warzywa i grzybki . Mięso obieram odrzucając skóry , kości i chrząstki - jest w drobnych kawałkach , ale to nic nie szkodzi . Zamrażam razem z 2 marchewkami , pietruszką selerem , grzybkami. Potem gotuję drugą zupę na drugim korpusie - obieram mięso ( bez skór , chrząstek i kości ) i dokładam do wcześniej zamrożonego . Tym razem już nie mrożę warzyw z zupy ( można je użyć na sałatkę ). Kiedyś tam piekę mięso od szynki na obiad biorąc większy kawałek tak by 1 kg można było odłożyć - zamrozić i potem użyć do pasztetu( mrożę też 1/2 szklanki sosu od pieczenia) . Boczek również piekę np. do chleba w większym kawałku i 0,5 kg mrożę razem z tłuszczem od pieczenia ( 1/2 szklanki ) . Robiąc wątróbkę drobiową na obiad - smażę ją w większej ilości i 0,3 kg mrożę . Tym sposobem gotując normalnie przez miesiąc mam uszykowane produkty na pasztet . Rozmrażam .Mielę dwa razy w maszynce do mięsa lub w Rozdrabniaczu ( ma być dobrze zmielone ) . Dodaję tłuszcze z pieczenia szynki i boczku ,jajka, przyprawy ( utartą gałkę muszkatołową , pieprz mielony , maggi , sól ). Dobrze mieszam masę na pasztet. Foremkę smaruję masłem i wysypuję tartą bułką .Wkładam masę mięsną .Po wierzchu posypuję bułką tartą . Nastawiam temperaturę piekarnika na 180 * C. Jak już temperatura się ustali wstawiam foremkę z pasztetem i piekę ok. 45 minut . Wyciągam z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia .Wyjmuję z foremki kiedy jest lekko ciepły ( wtedy dobrze odchodzi od ścianek ) . Wyjmuję przykrywając foremkę talerzem lub deską do krojenia zależnie od kształtu foremki i obracam zdecydowanym ruchem - potem lekko popukam w foremkę i podnoszę ją - jak foremka była dobrze wysmarowana masłem i bułką to pasztet wyjdzie bez problemów . Potem wstawiam do lodówki na noc by dobrze zakrzepł .Podaję krojony w plastry np. z sosem tatarskim. Taki ,, składkowy " pasztet ma trzy zalety - robi się niejako przy okazji , nie obciąża finansowo ( bo nawet pieczoną szynkę można też odkładać nie od razu 1 kg tylko z kilku obiadów np. po 20 dag - to samo wątróbkę i boczek ) . Zrobienie go trwa zdecydowanie krócej .A smakuje tak samo jak byśmy go robili piekąc i gotując mięsa specjalnie na pasztet . Jeśli ktoś nie gotuje na porcjach rosołowych może odłożyć mięso z 2 udek z kurczaka na których zrobił zupy . Mięso i boczek są pieczone doprawione solą , pieprzem , papryką ( bez intensywnych dodatkowych przypraw ).
Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty
Składniki przygotowane na raty to znaczy przy okazji robioenia obiadów
Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty
Wszystkie rodzaje mięs i ugotowane warzywa zmielone wymieszać z jajkami
Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty
Foremkę w której będziemy piec pasztet wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
Pasztet drobiowo-wieprzowy na raty
Masę na pasztet włożyć do foremki, wygładzić i posypać bułką tartą