Strona główna Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami

Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami

Drób « poprzedni | następny »
Bernadetta - Przepis na: Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 945
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami - marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Łatwy i pyszny!


trudność: łatwe
czas:

Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami - SKŁADNIKI:

Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami - PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka oczyszczamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i kroimy na pół. Wrzucamy do garnka wraz z liścmi laurowymi, zielem angielskim i piersią z kurczaka. Zalewamy ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, studzimy. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni.

Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.

Wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowaną pierś z kurczaka, warzywa i odciśniętą bułkę dwukrotnie razem mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru z gotowania warzyw i piersi z kurczaka. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.

Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą małych keksówek (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75
offline

2014-04-09 14:43
Pyszny pasztecik :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drób
Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami
Kurczak zapiekany z warzywami Kurczak w orzechowej glazurze Pierś z kurczaka z ryżem
Kurczak w sosie pieczarkowym Curry z kurczaka Pierś z kurczaka panierowana w płatkach
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Pałki z kurczaka z sosem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj