Strona główna Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami

Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami

Drób « poprzedni | następny »
Bernadetta - Przepis na: Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 947
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami - marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Łatwy i pyszny!


trudność: łatwe
czas:

Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami - SKŁADNIKI:

Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami - PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka oczyszczamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy i kroimy na pół. Wrzucamy do garnka wraz z liścmi laurowymi, zielem angielskim i piersią z kurczaka. Zalewamy ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, studzimy. Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni.

Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Czerstwą bułkę zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.

Wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowaną pierś z kurczaka, warzywa i odciśniętą bułkę dwukrotnie razem mielimy. Dodajemy jajka, 1/2 szklanki wywaru z gotowania warzyw i piersi z kurczaka. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.

Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą małych keksówek (keksówek o nieprzywieralnej formie nie musimy smarować). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pasztet drobiowo-wieprzowy z warzywami (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75
offline

2014-04-09 14:43
Pyszny pasztecik :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drób
Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka Fileciki z cebulką Glazurowane udka z kurczaka
Pierś z kurczaka z makaronem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Mini roladki z grillowaną dynią i serem Dewolaj z musztardą miodową Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Kurczak zapiekany z warzywami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane