Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 129]

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny i lekki. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem.

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 skrzydło indycze
  • 300g. szpondru wołowego bez kości
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 200g. ugotowanej na pół miękko soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą
Umyte mięso gotujemy aż zmięknie, obieramy z kości i skóry.

Włoszczyznę obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości.

Cebulę obieramy, kroimy drobno.

Na rozgrzanym smalcu smażymy mięso, po chwili dokładamy cebulę, smażymy na rumiano.

Zawartość patelni miksujemy blenderem.

Do masy mięsnej dodajemy soczewicę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy.

Dokładnie mieszamy.

Masę mięsną wykładamy do keksówki, równamy.

Pasztet pieczemy 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st..
Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą
Domowy pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą
Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą
Domowy pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą