Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pasztet drobiowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet to o wiele lepsze niż kupny. Wiadomo co w nim jest. Ja bardzo lubię pasztety pieczone. Teraz robię je sama. Tym razem drobiowy z kurczaka. Jest trochę mniej kaloryczny.

Pasztet drobiowy

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g wątróbki
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 jajka surowe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki majeranku
  • vegeta,przyprawa do mięs,sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Udka,piersi,boczek i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć i odstawić do wystygnięcia. Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso(udka obrane od kości) ,warzywa i wątróbkę z cebulą. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać jajko,majeranek,bułkę tartą,vegetę,przyprawę do mięs, sól i pieprz. Połączyć dokładnie składniki. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.