Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pasztet drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeżeli jeść pieczony pasztet to tylko taki domowy - wiadomo z czego przyrządzony, a jaki ma smak - nie można się oprzeć.

Pasztet drobiowy

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

  • 80 dkg fileta z kurczaka
  • 15 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • majeranek
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Kajzerkę namoczyć i odcisnąć. Cebulę i czosnek posiekać. Fileta i wątróbkę pokroić w kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem podsmażyć fileta, dodać cebulę i czosnek, a na koniec wątróbkę. Smażyć przez chwilę razem, a na koniec doprawić do smaku.Po ostudzeniu zmielić wraz z kajzerką. Dodać surowe jaja oraz przyprawy do smaku, wyrobić jednolitą masę. Przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki i piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.