SUPERPRZEPIS

Pasztet drobiowy

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Pasztet drobiowy Więcej zdjęć (4)

smaczny pasztet drobiowy.

Składniki:

Pasztet drobiowy

 

  • 0,5 kurczaka (lub koguta)
  • 0,5 gęsi
  • 20 dag watróbki (może być wieprzowa)
  • 0,5kg słoniny
  • 4 marchewki
  • 1 duzy por
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4-5 jajek
  • margaryna
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy
Mięso z kurczaka i gęsi musi być wcześniej ugotowane do miękkości (najlepiej zrobic na nim wczesniej rosół). Słonine i wątróbkę gotujemy razem z obranymi marchewkami, porem i pietruszką z dodatkiem soli i pieprzu. Cebule kroimy w grubszą kostkę i smażymy na margarynie doprawiajac pieprzem i solą. Wszystko mięso, słonine, wątróbkę i warzywa mielimy w maszynce do mięsa, następnie dodajemy jajka, pieprz, jarzynkę, zioła prowansalskie oraz majeranek do smaku. Wyrabiamy masę i porzekładamy do wysmarowanej wąskiej blaszki. Pieczemy przez ok 60 minut w tempo 180*
Pasztet drobiowy
ugotowane warzywa oraz wątróbka i słonina przed mieleniem
Pasztet drobiowy
Wszystkie skąłdniki pasztetu dokładnie mielimy na małych oczkach
Pasztet drobiowy
ułożony w foremce pasztet mozemy lekko 'naciąć' nożem