kurka79

kurka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny pasztet drobiowy. Pierwszy raz go piekłam i jestem pod wrażeniem jego smaku. Jest delikatny, aromatyczny bez polepszaczy i do tego bezglutenowy.

Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie , musi być miękka wręcz rozgotowana. Wyjmujemy i studzimy. Udka zalewamy wodą , dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , pieprz , sól i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody i studzimy, zarówno mięso jak i warzywa. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w talarki cebulę i drobno posiekany czosnek. Pilnując by nie przypalić czosnku. Dokładamy opłukane wątróbki i smażymy do momentu aż z wątróbki nie będzie wydobywał się płyn. Odstawiamy do wystygnięcia. Mielimy przez maszynkę mięso z udek i warzywa. Następnie kaszę i wątróbki z cebulą i czosnkiem. Z białek ubijamy pianę a żółtka dodajemy do zmielonych składników. Wyrabiamy pasztet , doprawiając go do smaku. Na koniec dodajemy pianę z białek. Lekko wgniatamy do pasztetu i przekładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.180*C i pieczemy przez 50 min (funkcja piekarnika góra dół).
Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną
ugotowane udka wraz z warzywami studzimy
Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną
wątróbki smażymy na maśle wraz z cebulą i czosnkiem
Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną
wszystkie składniki mielimy przez maszynkę
Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną
wyrabiamy pasztet i na koniec dodajemy pianę z białek