lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

SUPERPRZEPIS

Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie.

Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • pierś indycza 600 g

 

  • wątróbka drobiowa 300 g

 

  • marchew ugotowana i zmielona 300 g

 

  • pół szklanki wywaru z rosołu

 

  • Szczypiorek - susz 4 łyżki

 

  • foremki aluminiowe 2 szt ( 500 ml)

 

 

 

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem

Wykonanie:

Pierś z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w kosteczkę, wrzucam na rozgrzana patelnie i smażę.


Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam. Dodaje suszony szczypiorek,szczypiorek niedźwiedzi, ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz.


Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami, solą i pieprzem. Po ostudzeniu wszystko miele. Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.


Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz, smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut.


Ostudzony pasztecik wkładam do lodówki, a następnego dnia jem na śniadanie.

Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem
Pierś z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w kosteczkę, wrzucam na rozgrzana patelnie i smażę.
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem
Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam.
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem
Dodaje suszony szczypiorek,szczypiorek niedźwiedzi ,ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz.
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem
Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami,solą i pieprzem
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem
Po ostudzeniu wszystko miele . Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiem
Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz ,smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut.