bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pasztet drobiowy z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztet z dodatkiem pieczarek jest bardzo smaczny i w dodatku soczysty. Do pasztetu zamiast bułki dodałam zmielone nasiona lnu.

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Składniki:

Pasztet drobiowy z pieczarkami

 

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka
  • 100 gram drobiowej wątróbki
  • 300 gram pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zmielonego lnu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • majeranek
  • domowa jarzynka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z pieczarkami
Do garnka przekładamy udka z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu, listki laurowe oraz obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Całość zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbkę, odkładamy na talerz. Cebule obieramy, kroimy w pióra, pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, odsmażamy na oleju po smażeniu wątróbki.

Ostudzone mięso, podsmażoną cebulę z pieczarkami, wątróbkę, marchewki, pietruszkę oraz selera mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domowa jarzynką oraz majerankiem.

Gotową masę przekładamy do foremek, wierzch wyrównujmy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

pasztet