Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pasztet drobiowy z wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, pachnący czosnkiem pasztet domowy.

Pasztet drobiowy z wątróbką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet drobiowy z wątróbką

 

  • 700g wątróbki drobiowej
  • 2 porcje rosołowe
  • 3 udka z kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z wątróbką
Na udkach, skrzydełkach i porcjach ugotować rosół. Mięso wyjąć, ostudzić i obrać od kości. Wątróbkę podgotować kilka minut w osobnym garnku. Mięso, wątróbkę, cebule i obrany czosnek zmielić pięciokrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać dwa jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasztet przełożyć do foremek (u mnie mała i duża keksówka aluminiowa). Piec ok. 1 godz. w 180 st. C.
Pasztet drobiowy z wątróbką
Mięso i wątróbkę zmielić i doprawić do smaku, dodać 1-2 jajka.
Pasztet drobiowy z wątróbką
Masę przełożyć do formy aluminiowej lub keksówki.