Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pasztet drobowo- cielęcy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbkę cielęcą można zastąpić wątróbką z drobiu lub wieprzową.

Pasztet drobowo- cielęcy

Składniki:

Pasztet drobowo- cielęcy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobowo- cielęcy
Wątróbkę i mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę i słoninkę pokroić w kostkę. Pokrojoną słoninę włożyć do rondla, podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić. Następnie włożyć mięso, wątróbkę, dodać angielskie ziele, listek laurowy i dusić pod przykryciem do miękkości. Do miękkiego mięsa dodać pokrojoną bułkę, ostudzić. Mięso, wątróbkę i bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce z sitkiem o małych otworach. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową, dokładnie wyrobić. Formę do pieczenia posmarować smalcem, włożyć masę i piec w temp 170 stopni przez 1 godzinę.