iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pasztet gęsi z papryką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet kroję w grube plastry i podaję na ciepło po upieczeniu z chrzanem, lub na zimno jako dodatek do chleba.

Pasztet gęsi z papryką

Składniki:

Pasztet gęsi z papryką

 

  • wątróbka z gęsi plus 30 dag drobiowej,
  • 20 dag boczku,
  • 1 średnia pierś z gęsi,
  • podgardle z gęsi,
  • 1 papryka czerwona,
  • suszone grzyby,
  • 2 suszone pomidory,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 bułka,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Pasztet gęsi z papryką
Do dużego garnka wkładamy mięso(oprócz wątróbek), zalewamy taką ilością wody aby przykryła mięso, wrzucamy cebulę, czosnek, pietruszkę, listki i gotujemy 30 min. po upływie tego czasu, wrzucamy wątróbki, gotujemy jeszcze 40 minut. Wyjmujemy mięso z wywaru, mielimy razem z boczkiem, kajzerkę moczymy w mleku i odcedzamy, również mielimy. Pomidory zaparzamy z grzybami i mielimy również, łączymy z mięsem i kajzerką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekaną paprykę, wbijamy jajka, masę przekładamy do keksówki, posypujemy papryką słodką, pieczemy godzinę w temp. 170 stopni.