mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Pasztet jaglano-pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niejeden mięsożerca poprosiłby o dokładkę. Pasztet smakuje pysznie, dobrze się kroi w plastry, można go również rozsmarować na kromce chleba.

Pasztet jaglano-pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet jaglano-pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jaglano-pieczarkowy
Przygotowujemy warzywa:

Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki lub plastry. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą złociste, przekładamy na talerz.

Do smażenia lepiej wybrać szeroką patelnię, żeby pieczarki mogły swobodnie się smażyć. Obraną marchew i kawałek selera ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Por pokroimy wzdłuż, a następnie każdą połowę w plasterki. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju, por smażymy, aż zacznie się rumienić. Do pora dorzucamy startą marchew i seler, mieszamy i smażymy ok minuty, posypujemy kuminem i papryką, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok 10 minut.

Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wszystkie składniki przekładamy do głębokiej miski, dodajemy sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko. Mieszamy, a następnie miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Solimy do smaku.

Foremkę (keksówkę o wymiarach ok 20x9cm) smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy masę pasztetową, wyrównujemy łyżką, a na wierzchu układamy liście laurowe.

Nagrzewamy piekarnik do 170stC.

Foremkę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok 50-60minut.

Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, żeby stężał.

Smacznego!
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Pieczarki obieramy, kroimy, smażymy na złoty kolor
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Por, marchew i seler podsmażamy i dusimy na małym ogniu
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę
Pasztet jaglano-pieczarkowy
Foremkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy masę