SUPERPRZEPIS

Pasztet jajeczno porowy z łososiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet jajeczno porowy z łososiem

To pyszne danie wyglada bardzo efektownie, naprawde smakuje i dosyc łatwo je zrobic .Zwykle podaje go na Wielkanoc.

Składniki:

Pasztet jajeczno porowy z łososiem

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczno porowy z łososiem
Por przekrój wzdłóz na pół, dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Nastpnie pokrój na cienkie plasterki. Duś na masle ok.3 min., aby lekko zmiękł, przestudż. Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz i gdy ostygna zetrzyj na tarce o duzych oczkach. Oplukana natke posiekaj. Tak przygotowane skladniki wymieszaj na jednolita mase z surowymi jajkami i bulka tarta. Dopraw sola ,bialym pieprzem, galka,rozmarynem i papryka. Dobrze oplukane liscie szpinaku blanszuj minute we wrzatku. Osacz na reczniku. Nastepnie owin nimi lososia doprawionego pieprzem. Forme wysmaruj maslem i wysyp bulka tarta. Wyloz polowe masy, poloz lososia, przykryj reszta masy. Wyrownaj powierzchnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.190 st.Piecz 75 minut. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, a nastepnie wyjmij z formy. Podawaj na cieplo lub zimno , Udekorowac w/g uznania. Najlepiej smakuje z ostrym sosem chrzanowym lub zurawinowym.