Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pasztet jajeczny z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pasztet przygotowany z gotowanych na twardo jajek i ugotowanych w rosole warzyw, wyśmienicie wkomponuje się w świąteczne menu:)

Pasztet jajeczny z warzywami

Składniki:

Pasztet jajeczny z warzywami

 

  • 2 marchewki
  • 1/2 brokuła
  • ok. 1,5 szklanki rosołu drobiowego
  • 10 jajek rozmiar M
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 duże jajka (rozmiar L lub trochę większe)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Pasztet jajeczny z warzywami

Etap 1

Pasztet jajeczny z warzywami
Ugotowane na twardo i obrane mniejsze jajka.

Marchewki obrać, pokroić na krótsze kawałki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

Warzywa ugotować w rosole prawie do miękkości, odcedzić, przestudzić. 10 mniejszych jajek ugotować na twardo, ostudzić i obrać.

Etap 2

Pasztet jajeczny z warzywami
Pokrojona w kostkę cebula zrumieniona na oleju.

Cebule pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, oprószyć solą, przestudzić.

Etap 3

Pasztet jajeczny z warzywami
Usmażona cebula surowe żółtka szczypiorek kukurydza i przyprawy dodane do jajek.

Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Dodać do nich cebulę, surowe żółtka z dwóch dużych jajek, posiekany szczypiorek, odsączoną kukurydzę, mieloną paprykę, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.

Etap 4

Pasztet jajeczny z warzywami
Piana ubita z białek dodana do masy jajecznej.

Białka z dużych jajek ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy jajecznej, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 5

Pasztet jajeczny z warzywami

Foremkę (15 x 28 cm) natłuścić i posypać bułką tartą. Do foremki nałożyć połowę masy jajecznej.

Etap 6

Pasztet jajeczny z warzywami

Na tym rozłożyć marchewkę i brokuł (warzywa lekko wcisnąć w masę jajeczną).

Etap 7

Pasztet jajeczny z warzywami

Na warzywach rozłożyć pozostałą masę jajeczną. Na wierzchu rozłożyć plasterki boczku.

Etap 8

Pasztet jajeczny z warzywami

Pasztet piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczony pasztet ostudzić w foremce, następnie go z niej wyjąć i kroić w grube plastry.