pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pasztet króliczy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pasztet z mięsa królika i warzyw

Pasztet króliczy z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet króliczy z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet króliczy z warzywami
Króliki dzielę na kawałki. Wykrajam combry i tylne skoki. Resztę mięsa (około 2 kg) przekładam do szybkowaru. Zalewam nie wielką ilością wody z solą. Na mięsie układam kawałki selera, cebule oraz marchew, a na nich kawałki boczku. Wsypuję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę oraz pieprz kolorowy. Szybkowar zamykam i garuję około 60 minut, aby mięso swobodnie odchodziło od kości. Ugotowane mięso oddzielam od kości. Wraz z ugotowanymi warzywami, przyprawami i bulionem (około 60 ml) przepuszczam 1 raz przez maszynkę do mielenia. Wbijam jajka oraz wsypuję przyprawę do pasztetu. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby masę zagęszczam bułką tartą. Masy pasztetowej wyszło 2,5 kg. Blaszki (chlebową i keksówkę) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Przekładam masę pasztetową do dwóch blaszek. Pasztet dokładnie uciskam szpatułką lub łyżką w blaszce. Wierzch jednego pasztetu dodatkowo posypuję majerankiem. Tak przygotowane pasztety wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 150C i piekę 1 godzinę. Po upieczeniu pasztet pozostawiam w blaszce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego.
Pasztet króliczy z warzywami
Królika wraz z warzywami duszę w szybkowarze
Pasztet króliczy z warzywami
Gdy mięso będzie miękkie oddzielam je od kości
Pasztet króliczy z warzywami
Całość przepuszczam przez maszynkę jeden raz
Pasztet króliczy z warzywami
Masę rozkłądam w blaszce i posypuję majerankiem