Pasztet mięsny

Babcia Halinka - Przepis na: Pasztet mięsny offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Pasztet mięsny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pasztet - Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać


trudność: łatwe
czas:

Pasztet mięsny - SKŁADNIKI:

  • 60 dag wątroby (najlepiej cielęcej)
  • 1 kg mięsa wołowego rosołowego bez kości
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 25 dag surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 grzybów suszonych
  • pół bułki paryskiej lub 2 kajzerki
  • 5 jaj
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • bułka tarta do wysypania brytfanek
  • paseczki słoniny do ozdobienia pasztetu

Pasztet mięsny - PRZYGOTOWANIE:

Pasztet: Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać mięso) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać po krojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby. Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać surowe jaja, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżeczki pozostałych zmielonych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfanki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C. Wystudzić, ostrożnie wyjąć z brytfanek. Pasztet gotowy!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pasztet mięsny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Wiśniowa fantazja Orzechowy z bezą Kotlety parówkowo jajeczne
Babka piernikowa Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Biało- czerwona sałatka z fetą
Pomarańczowa surówka Bardzo lekka kolorowa sałatka Rogaliki z marmoladą
Ciasto  chmurka Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane