Pasztet mięsny

Babcia Halinka - autor przepisu Pasztet mięsny offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Pasztet mięsny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pasztet - Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać


trudność: łatwe
czas:

Pasztet mięsny - SKŁADNIKI:

  • 60 dag wątroby (najlepiej cielęcej)
  • 1 kg mięsa wołowego rosołowego bez kości
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 25 dag surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 grzybów suszonych
  • pół bułki paryskiej lub 2 kajzerki
  • 5 jaj
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • bułka tarta do wysypania brytfanek
  • paseczki słoniny do ozdobienia pasztetu

Pasztet mięsny - PRZYGOTOWANIE:

Pasztet: Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać mięso) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać po krojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby. Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać surowe jaja, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżeczki pozostałych zmielonych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfanki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C. Wystudzić, ostrożnie wyjąć z brytfanek. Pasztet gotowy!



Komentarze do Pasztet mięsny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Ajerkoniak krówkowy Pierś z kurczaka z mozzarellą i pieczarkami Pasta z wędzonej makreli
Koktajl ogórkowo-bananowy z pietruszką Smoothie truskawkowo-malinowe z imbirem Smażony kotlet z kani
Makaron z kurczakiem i szparagami Kolorowa kawa latte Marchewkowe drożdżówki pełnoziarniste z truskawkam
Zapiekanka kresowa wg Karola Okrasy Biała kiełbasa z warzywami Jajka faszerowane w szynce włoskiej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane