Pasztet mięsny

Babcia Halinka - autor przepisu Pasztet mięsny offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Pasztet mięsny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pasztet - Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać


trudność: łatwe
czas:

Pasztet mięsny - SKŁADNIKI:

  • 60 dag wątroby (najlepiej cielęcej)
  • 1 kg mięsa wołowego rosołowego bez kości
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 25 dag surowego boczku
  • 4 cebule
  • 5 grzybów suszonych
  • pół bułki paryskiej lub 2 kajzerki
  • 5 jaj
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • bułka tarta do wysypania brytfanek
  • paseczki słoniny do ozdobienia pasztetu

Pasztet mięsny - PRZYGOTOWANIE:

Pasztet: Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać mięso) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać po krojoną wątrobę, cebulę i opłukane suszone grzyby. Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Dodać surowe jaja, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżeczki pozostałych zmielonych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfanki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć kratkę z paseczków słoniny. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C. Wystudzić, ostrożnie wyjąć z brytfanek. Pasztet gotowy!



Komentarze do Pasztet mięsny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Tort urodzinowy Mariel Rumiane ślimaczki  Świderki w sosie z kiełbasą i kukurydzą
Prosty baranek wielkanocny Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem Koszyczki z czosnkiem niedźwiedzim
Pasztet z szynki z warzywami Świąteczne ciastka przekładane marmoladą Zapiekany pasztet z mięs mieszanych
Ryżowa niespodzianka Łopatka marynowana w chilli Sałatka ananasowa ze słoneczniczek
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane