A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Pasztet ozorkowy z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pasztet na każdą okazję,ale w świątecznej oprawie smakuje naprawdę wyjątkowo

Pasztet ozorkowy z marchewką

Składniki:

Pasztet ozorkowy z marchewką

 

  • 1 połowa płuc wieprzowych
  • 2 ozory wieprzowe
  • 1 serce wieprzowe
  • 0,5 kg łopatki
  • 30 dag podgardla
  • 1 ugotowane udko kurze
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 jabłka
  • kawałek kapusty
  • kawałek selera
  • 6 gotowanych marchwi
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • wegetta
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • cząber

 

Sposób przygotowania:

Pasztet ozorkowy z marchewką
Mięso wieprzowe gotujemy,gdy zbierzemy cały szum z wywaru,dodajemy marchew i seler,gotujemy do miękkości.Dwie marchwie i 1 ozorek odkładamy.Resztę składników mielimy,udko,warzywa i jabłko,natkę też.Do masy dodajemy jajka,przyprawy,wyrabiamy.Połowę masy wykładamy do formy,po bokach układamy marchew,a w środku pokrojony w paski ozorek.Wykładamy resztę masy i posypujemy cząbrem.Pieczemy w temp.180* przez 45 minut.Wyjmujemy z formy po całkowitym przestudzeniu.Smacznego.